17 Ιαν 2012

Πολωνία - Βασικές Πληροφορίες

    Το βόρειο τμήμα της Πολωνίας, το οποίο εκτείνεται μέχρι τη Βαλτική Θάλασσα, αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πεδιάδες, ενώ τα Καρπάθια Όρη (καθώς και τα όρη Τάτρα) αποτελούν τα νότια σύνορα της χώρας. Η Μαζουρία είναι η μεγαλύτερη περιοχή λιμνών της Πολωνίας και συγκεντρώνει τους περισσότερους επισκέπτες.
    Το πολωνικό κράτος έχει ιστορία άνω των χιλίων ετών. Τον 16ο αιώνα η Πολωνία υπήρξε μια από τις ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης. Το 1683 ο βασιλιάς της Πολωνίας Ιωάννης Γ' Σομπιέσκι νίκησε τους Οθωμανούς στη μάχη της Βιέννης και μπόρεσε να λύσει την πολιορκία της Βιέννης, εξουδετερώνοντας με τον τρόπο αυτό τον κίνδυνο να κατακτηθεί η Δυτική Ευρώπη από τους Οθωμανούς.
    Η Πολωνία είναι πλούσια σε φυσικό ορυκτό πλούτο, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και ορυκτό αλάτι. Το αλατωρυχείο της Βιελίτσκα, που κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα, περιλαμβάνει ολόκληρη πόλη κάτω από το έδαφος, με αναρρωτήριο, χώρους θεατρικών παραστάσεων, παρεκκλήσι και καφενείο. Όλα είναι φτιαγμένα από αλάτι, από τις σκάλες μέχρι τους πολυελαίους.
    Το σημερινό Σύνταγμα της Πολωνίας χρονολογείται από το 1997. Ο Πρόεδρος εκλέγεται από τον λαό για πέντε χρόνια. Τα 460 μέλη της Κάτω Βουλής του Κοινοβουλίου (Sejm) και τα 100 μέλη της Γερουσίας εκλέγονται απευθείας για τέσσερα χρόνια με το σύστημα της αναλογικής εκπροσώπησης.
   Ανάμεσα στις παραδοσιακές σπεσιαλιτέ της Πολωνίας είναι η παντζαρόσουπα, οι λαχανοντολμάδες (φύλλα λάχανου με γέμιση κρέατος και ρυζιού) και τα πιροσκί (μπουλέτες με γέμιση π. χ. λάχανου και μανιταριών).
    Επιφανείς Πολωνοί είναι ο αστρονόμος Κοπέρνικος, ο συνθέτης Σοπέν, η επιστήμων Μαρία Κιουρί, οι σκηνοθέτες Ρομάν Πολάνσκι και Κριστόφ Κισλόφσκι, και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.