1 Φεβ 2012

Ηνωμένο Βασίλειο - Βασικές Πληροφορίες

     Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία (που από κοινού σχηματίζουν τη Μεγάλη Βρετανία) και τη Βόρεια Ιρλανδία. Το τοπίο παρουσιάζει ποικιλία: βραχώδεις ακτές, ορεινές και πεδινές περιοχές και πολλά νησιά στα παράλια της Σκωτίας. Το υψηλότερο όρος είναι το Μπεν Νέβις στη Σκωτία, που φθάνει σε ύψος 1.344m.
     Το πολίτευμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι συνταγματική μοναρχία και κοινοβουλευτική δημοκρατία. Το κυρίως Σώμα του Κοινοβουλίου είναι η Κάτω Βουλή, η Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία έχει 646 μέλη που εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία. Τα μέλη της Βουλής των Λόρδων, που δεν μπορούν να υπερβούν τα 700, είναι ισόβιοι λόρδοι, κληρονομικοί λόρδοι και επίσκοποι. Η Σκωτία διαθέτει ξεχωριστό Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Εδιμβούργο και έχει ευρείες τοπικές εξουσίες. Η Ουαλία επίσης διαθέτει τη Συνέλευση της Ουαλίας με έδρα το Κάρντιφ, της οποίας οι αρμοδιότητες περιορίζονται στις υποθέσεις της Ουαλίας, αλλά μπορεί να θεσπίζει νόμους σε ορισμένους τομείς.
     Οι Άγγλοι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του πληθυσμού. Οι Σκωτσέζοι αποτελούν το 10% σχεδόν του πληθυσμού και οι Ουαλοί μαζί με τους Ιρλανδούς της Βόρειας Ιρλανδίας το υπόλοιπο. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί επίσης χώρα υποδοχής διαφόρων μεταναστευτικών κοινοτήτων, κυρίως από τις πρώην αποικίες στις Δυτικές Ινδίες, την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και την Αφρική.
     Η οικονομία της χώρας- μία από τις σημαντικότερες στην ΕΕ - βασίζεται ολοένα περισσότερο στις υπηρεσίες, αν και εξακολουθεί να διαθέτει βιομηχανία στην υψηλή τεχνολογία και σε άλλους τομείς. Η περιοχή Σίτυ του Λονδίνου (City of London) αποτελεί το παγκόσμιο κέντρο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
     Λίκνο της βιομηχανικής επανάστασης, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι γενέτειρα πολλών επιφανών επιστημόνων και μηχανικών, μεταξύ άλλων, του Ισαάκ Νιούτον και του Καρόλου Ντάρβιν. Ο Άνταμ Σμιθ, πατέρας της σύγχρονης οικονομίας, ήταν Σκωτσέζος. Η αγγλική λογοτεχνία έδωσε μεγάλο αριθμό ποιητών, δραματουργών, δοκιμιογράφων και μυθιστοριογράφων, από τον Τζέφρι Τσόσερ και τον Σαίξπηρ και τους συγχρόνους του, έως μια πληθώρα σύγχρονων συγγραφέων, όπως η Ντόρις Λέσινγκ που έχει λάβει το βραβείο Νόμπελ και η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ που έγινε διάσημη με τη σειρά Χάρι Πότερ.
     Η αγγλική κουζίνα προσφέρει στους επισκέπτες διάφορες σπεσιαλιτέ και παραδοσιακές συνταγές. Για παράδειγμα, στη Σκωτία μπορείτε να δοκιμάσετε τα "Arbroath smokies" (ένα είδος καπνιστού μπακαλιάρου), ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία μπορείτε να αρχίσετε την ημέρα σας παίρνοντας το παραδοσιακό πρωϊνό "Ulster fry" (τηγανητά αυγά με μπέικον, λουκάνικα και παραδοσιακό ψωμί σόδας ή ψωμί από πατάτα). Στην Ουαλία μπορείτε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά τηγανητά φύκια (laverbread) που σερβίρονται με αυγά, μπέικον ή θαλασσινά. Στη βόρεια Αγγλία σερβίρεται η παραδοσιακή σπεσιαλιτέ του Λανκασάιρ από βραστό βοδινό ή αρνίσιο κρέας με πατάτες και κρεμμύδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.