1 Φεβ 2012

Λιθουανία - Βασικές Πληροφορίες

   Η Λιθουανία είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο από τα τρία βαλτικά κράτη και βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της περιοχής. Η Λιθουανία ήταν η πρώτη πρώην σοβιετική δημοκρατία που απηλλάγη από τον σοβιετικό ζυγό και επανέκτησε την ανεξαρτησία της στις 11 Μαρτίου 1990.
  Το λιθουανικό τοπίο είναι κυρίως πεδινό, εκτός από μερικούς χαμηλούς λόφους στη δυτική ορεινή περιοχή και στα ανατολικά υψίπεδα. Το υψηλότερο σημείο είναι το Aukštasis, ύψους 294 μέτρων. Η Λιθουανία έχει 758 ποταμούς, πάνω από 2.800 λίμνες και 99 χλμ. στη Βαλτική, που χρησιμεύουν κυρίως ως τόποι αναψυχής και διατήρησης του περιβάλλοντος. 
   Το 30% περίπου της έκτασης της χώρας καλύπτεται από δάση. Περίπου το 84% του πληθυσμού έχει λιθουανική υπηκοότητα. Οι δύο μεγαλύτερες μειονότητες είναι οι Πολωνοί, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 6% του πληθυσμού, και οι Ρώσοι, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 5%. Τα λιθουανικά ανήκουν στην οικογένεια των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. 
    Η πρωτεύουσα, το Βίλνιους, είναι μια γραφική πόλη στις όχθες των ποταμών Νέρις και Βίλνια, η δε αρχιτεκτονική στην παλιά πόλη είναι από τις ωραιότερες της Ανατολικής Ευρώπης. Το πανεπιστήμιό της, που ιδρύθηκε το 1579, είναι ένα συγκρότημα αναγεννησιακής τεχνοτροπίας με αμέτρητα εσωτερικά προαύλια και αποτελεί πόλη μέσα στην πόλη. 
   Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, ο οποίος εκλέγεται απευθείας από το εκλογικό σώμα για πέντε χρόνια, είναι κυρίως αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας. Tο λιθουανικό κοινοβούλιο (Seima), που αποτελείται από ένα σώμα, έχει 141 μέλη. 
 Η πιο γνωστή σπεσιαλιτέ της λιθουανικής κουζίνας είναι η κρύα παντζαρόσουπα. Επίσης, πολλά λιθουανικά πιάτα έχουν ως βάση την πατάτα, όπως οι γνωστές κρέπες, και τα Cepelinai (πατατοκεφτέδες με γέμιση κρέας, τυρί ή μανιτάρια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.