16 Ιαν 2012

Ιταλία -Βασικές πληροφορίες


Η Ιταλία είναι ως επί το πλείστον ορεινή, εκτός από την πεδιάδα του Πάδου στο βορρά , και εκτείνεται από τις Άλπεις μέχρι την κεντρική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τα νησιά Σικελία, Σαρδηνία, Έλμπα και 70 περίπου άλλα μικρότερα. Στην ιταλική χερσόνησο υπάρχουν δύο μικρά ανεξάρτητα κράτη: το κράτος της πόλης του Βατικανού και η Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου.
Η Ιταλία έχει Κοινοβούλιο με δύο νομοθετικά σώματα, τη Γερουσία (Senato della Repubblica) και τη Βουλή των Αντιπροσώπων (Camera dei Deputati). Οι εκλογές διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια.
Οι κύριοι τομείς οικονομικής δραστηριότητας της χώρας είναι: ο τουρισμός, η μόδα, η τεχνολογία, η χημική βιομηχανία, η αυτοκινητοβιομηχανία και τα είδη διατροφής. Οι βόρειες περιφέρειες της Ιταλίας είναι από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα.
Στην ιταλική χερσόνησο, κέντρο της αχανούς ρωμαϊκής αυτοκρατορίας που άφησε τεράστια αρχαιολογική, πολιτιστική και λογοτεχνική κληρονομιά, είδαν το φως ο ουμανισμός και η Αναγέννηση. Αυτό συνέβαλε στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής σκέψης, φιλοσοφίας και τέχνης, χάρη σε μορφές όπως ο Μακιαβέλλι, ο Δάντης, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και ο Γαλιλαίος.
Ο κατάλογος των ξακουστών Ιταλών καλλιτεχνών είναι μακρύς και περιλαμβάνει ονόματα όπως των Τζιόττο, Μποτιτσέλλι, Ντα Βίντσι, Μικελάντζελο, Τιντορέττο και Καραβάτζιο. Η Ιταλία γέννησε επίσης συνθέτες έργων όπερας, όπως ο Βέρντι και ο Πουτσίνι, καθώς και δημιουργούς κινηματογραφικών έργων, όπως ο Φεντερίκο Φελλίνι.
Η ιταλική κουζίνα είναι μία από τις πιο εκλεπτυσμένες και πλούσιες στην Ευρώπη με ποικίλες γεύσεις, όπως οι πικάντικες γεύσεις της Νάπολης και της Καλαβρίας, οι σπεσιαλιτέ «πέστο» της Λιγυρίας και τα τυριά και το ριζότο των ιταλικών Άλπεων.

1 σχόλιο:

  1. Κυριακή, κάτι δεν πάει καλά με αυτή την ανάρτηση., Μιλάς γενικά για την ΕΕ και όχι για την Ιταλία μόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.