16 Ιαν 2012

Δανία-Βασικές Πληροφορίες


Η Δανία αποτελείται από τη χερσόνησο της Γιουτλάνδης (Jylland) και 400 περίπου νησιά. Τα 82 απ' αυτά κατοικούνται, ενώ τα μεγαλύτερα είναι το Φιν (Fyn) και το Ζέελαντ (Sjælland).
Η Δανία έχει σημαντικό αλιευτικό κλάδο και μεγάλο εμπορικό στόλο. Στον τομέα της βιομηχανίας, τα κυριότερα προϊόντα είναι είδη διατροφής, χημικά προϊόντα, μηχανήματα, μεταλλικά είδη, ηλεκτρονικός και μεταφορικός εξοπλισμός, μπίρα, χαρτί και προϊόντα από ξύλο. Ο τουρισμός αποτελεί επίσης σημαντική οικονομική δραστηριότητα.
Μεταξύ ου και 11 ου αιώνα, οι Δανοί ήταν γνωστοί ως Βίκινγκς. Μαζί με τους Νορβηγούς και τους Σουηδούς δημιούργησαν αποικίες, έκαναν εκστρατείες και συνήψαν εμπορικούς δεσμούς με όλα τα μέρη της Ευρώπης. Οι σημερινοί Δανοί είναι υπερήφανοι για το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας τους, που προσφέρει υψηλό βαθμό κοινωνικής προστασίας σε όλους.
Η Δανία είναι συνταγματική μοναρχία και σήμερα διοικείται με βάση το Σύνταγμα του 1953. Το Κοινοβούλιό της (Folketing), με ένα μόνο σώμα, αποτελείται από 179 εκλεγόμενα μέλη.
Ανάμεσα στους διασημότερους Δανούς είναι ο συγγραφέας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γνωστός για τα παραμύθια του, η συγγραφέας Κάρεν Μπλίξεν και ο σχεδιαστής Arne Jacobsen. Ο δανέζικος κινηματογράφος έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση χάρη στο σκηνοθέτη Λαρς φον Τρίερ.
Σπεσιαλιτέ της δανέζικης κουζίνας είναι τα smørrebrød (καναπεδάκια), οι βραστές ή καραμελωμένες πατάτες, το κόκκινο βραστό λάχανο, το ψητό χοιρινό και η ψητή πάπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.