16 Ιαν 2012

ΣΟΥΗΔΙΑ - Βασικές Πληροφορίες

     Η Σουηδία έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό από όλες τις σκανδιναβικές χώρες. Δυτικά τη χωρίζει από τη Νορβηγία μια οροσειρά και στο βορρά μοιράζεται τον Κόλπο της Βορνίας στη Βαλτική Θάλασσα με τη Φινλανδία.
Το νότιο μέρος της χώρας είναι κυρίως γεωργικό, με δάση που καλύπτουν μια ολοένα μεγαλύτερη επιφάνεια του εδάφους όσο βορειότερα πάει κανείς. Η πληθυσμιακή πυκνότητα είναι επίσης μεγαλύτερη στη νότια Σουηδία, όπου τα κυριότερα πληθυσμιακά κέντρα βρίσκονται στην κοιλάδα της λίμνης Μάλαρες και στην περιοχή Όρεσουντ.
      Από το 1971, το Κοινοβούλιο (Riksdag) αποτελείται από ένα μόνο σώμα. Τα 349 μέλη του εκλέγονται βάσει αναλογικής εκπροσώπησης για τέσσερα έτη.
Ο πληθυσμός της χώρας περιλαμβάνει τουλάχιστον 17.000 αυτόχθονες Λάπωνες- των οποίων το εισόδημα προέρχεται κυρίως από την εκτροφή ταράνδων. Στη Σουηδία κατοικεί επίσης ένας μικρός αριθμός Φινλανδών υπηκόων.
Η Σουηδία εξάγει αυτοκίνητα, μηχανήματα, προϊόντα χάλυβα, ηλεκτρονικές συσκευές, εξοπλισμό επικοινωνιών και προϊόντα από χαρτί.
     Η Σουηδία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του κινηματογράφου. Δύο από τους πρώτους κινηματογραφιστές ήταν οι Σουηδοί Mauritz Stiller και Victor Sjöström. Αργότερα, σκηνοθέτες όπως ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν και ηθοποιοί όπως η Γκρέτα Γκάρμπο, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν και η Ανίτα Έκμπεργκ έκαναν καριέρα στο εξωτερικό. Η σουηδική μουσική είναι για πολλούς συνώνυμη με τους Άμπα.
Η σουηδική κουζίνα είναι γνωστή για το Smorgåsbord (κρύος μπουφές με πικάντικα ορεκτικά), τη ρέγκα Βαλτικής, τη μπιζελόσουπα και τις κρέπες.

Έτος προσχώρησης στην ΕΕ: 1995
Πολιτικό σύστημα: Συνταγματική μοναρχία
Πρωτεύουσα: Στοκχόλμη
Συνολική έκταση: 449.964 km²
Πληθυσμός: 9,2 εκατομμύρια
Νόμισμα: κορόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.