11 Ιαν 2012

Γερμανία - Κέρματα Ευρώ

To ευρώ (EUR ή €) είναι το κοινό νόμισμα 17 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αποτελούν την Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων είναι και η Γερμανία. Τα κέρματα έχουν μια κοινή όψη και για τις 17 χώρες και μια εθνική όψη που περιλαμβάνει ένα σχέδιο επιλεγμένο από το κράτος-μέλος για λογαριασμό του οποίου γίνεται η κοπή.
Το ευρώ αντικατέστησε το γερμανικό μάρκο το 1999 (σε φυσική μορφή το 2002). Τα γερμανικά κέρματα ευρώ απεικονίζουν τρία διαφορετικά σχέδια σε καθεμιά από τις τρεις σειρές νομισμάτων. Τα κέρματα των € 0,01, € 0,02, € 0,05 σχεδιάστηκαν από τον Rolf Lederbogen, των € 0,10, € 0,20 και € 0,50 από τον Reinhart Heinsdorff και αυτά του ενός και δύο ευρώ από τον Heinz Hoyer και την Sneschana Russewa-Hoyer. Όλα τα κέρματα φέρουν επίσης το έτος κοπής και τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, στα γερμανικά κέρματα υπάρχει και ένα μικρό γράμμα που αντιστοιχεί στο νομισμοτοκοπείο στο οποίο έχουν κοπεί.
2 Ευρώ: 
Το παραδοσιακό σύμβολο της γερμανικής εθνικής κυριαρχίας, ο αετός, ανάμεσα στα αστέρια της Ευρώπης, εμφανίζεται σε αυτά τα νομίσματα. Αυτό το μοτίβο σχεδιάστηκε από τον Heinz και Sneschana RussewaHoyer. Κανένα από τα γερμανικά ευρώ δεν φέρουν την ένδειξη Γερμανία.

1 Ευρώ: Όπως και για τα 2 Ευρώ, εκτός  από το μέγεθος και το χρώμα τους.
50 σέντς: 
Η Πύλη του Βρανδεμβούργου, η οποία συμβολίζει τη διαίρεση της Γερμανίας και τη μετέπειτα επανένωσή της, είναι το μοτίβο που χρησιμοποιείται σε αυτά τα νομίσματα. Η προοπτική του σχεδίου, από τον Reinhard Heinsdorff, δίδει έμφαση στο άνοιγμα της πύλης και τονίζει την ενοποίηση της Γερμανίας και της Ευρώπης.
20 Ευρώ Cents: 
Οπως για τα 50 σεντ εκτός από τις 7 περιπτώσεις ή χτένια στην άκρη.
10 Euro Cents: 
Η άλλη όψη έχει σχέδια της γερμανίας  50, 20 και 10 σεντ είναι όμοιες εκτός από το μέγεθός τους και τις εσοχές για το σεντ των 20.
5 λεπτά του ευρώ: 
Το κλαδί βελανιδιάς που θυμίζει ότι βρέθηκαν στην τρέχουσα γερμανικά κέρματα πφένιχ παρέχει το μοτίβο για αυτά τα νομίσματα. Σχεδιάστηκε από τον Καθηγητή Rolf Lederbogen.
2 λεπτά του Ευρώ: 
Η άλλη όψη σχέδια της γερμανικής Euro 5, 2 και 1 είναι όμοιες εκτός από το μέγεθός τους.
1 λεπτό του ευρώ: 
Η άλλη όψη έχει σχέδια της γερμανίας στα 5, 2 και 1 λεπτά  εκτός από το μέγεθός τους.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.