8 Φεβ 2012

Λουξεμβούργο - Βασικές Πληροφορίες,

Το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου είναι μια μικρή χώρα που συνορεύει με το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία, και η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία των γειτονικών του χωρών. Το έδαφός του καλύπτεται κυρίως από λοφοσειρές και δάση.
Το Λουξεμβούργο ήταν υπό την εξουσία πολλών κρατών και δυναστειών κατά τη μακρά ιστορία του, αλλά από τον 10ο αιώνα αποτελεί ξεχωριστή - αν και όχι πάντα αυτόνομη - πολιτική οντότητα. Σήμερα, το Λουξεμβούργο είναι Μεγάλο Δουκάτο κληρονομικώ δικαιώματι, με κοινοβουλευτικό σύστημα ενός νομοθετικού σώματος.
Η εθνική γλώσσα, τα λουξεμβουργέζικα, συγγενεύουν με τα γερμανικά. Τα γερμανικά αποτελούν την πρώτη ξένη γλώσσα για τους περισσότερους Λουξεμβούργιους και χρησιμοποιούνται στα μέσα ενημέρωσης. Τα γαλλικά είναι η γλώσσα της διοίκησης.
Η οικονομική διάρθρωση του Λουξεμβούργου βασίζεται κυρίως στον τραπεζικό τομέα, τον ασφαλιστικό τομέα και τη χαλυβουργία. Επίσης, σημαντικοί οικονομικοί τομείς είναι η γεωργία και η οινοπαραγωγή.
Όσο για τις σπεσιαλιτέ της κουζίνας του Λουξεμβούργου, είναι επηρεασμένες από την παρουσία πολλών δασών στη χώρα. Παράδειγμα, ο λαγός σαλμί και το ζαμπόν Αρδεννών. Επίσης, η λουξεμβουργέζικη κουζίνα περιέχει πολλά πιάτα με ψάρια γλυκών υδάτων, π.χ. πέστροφα.
Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται ένα μέρος της κοιλάδας του Μοζέλλα (το άλλο βρίσκεται στη Γερμανία), όπου παράγονται τα περίφημα λευκά κρασιά της περιοχής. Όπως και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, το Λουξεμβούργο φημίζεται επίσης για τις μπίρες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.