8 Φεβ 2012

Σλοβενία-Βασικές Πληροφορίες,

Μία από τις άλλοτε έξι δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, η σημερινή Σλοβενία έγινε ανεξάρτητη το 1991, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Συνορεύει με την Ιταλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Κροατία.
Τέσσερις βασικές ευρωπαϊκές γεωγραφικές περιφέρειες συναντώνται στη Σλοβενία: οι Άλπεις, η Διναρική περιοχή, η Παννονιακή πεδιάδα και η Μεσόγειος. Η χώρα είναι ορεινή και, ως εκ τούτου, οι Σλοβένοι είναι δεινοί σκιέρ και πεζοπόροι. Η εθνική σημαία απεικονίζει το όρος Τρίγκλαβ με τις τρεις κορυφές, το οποίο είναι το υψηλότερο στη Σλοβενία (2.864 μέτρα).
Η χώρα αποτελούσε παλιά τμήμα της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας. Η πρωτεύουσα, Λιουμπλιάνα, ιδρύθηκε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Το πανεπιστήμιό της, στο οποίο φοιτούν πάνω από 50.000 φοιτητές, συμβάλλει στην πλούσια πολιτιστική ζωή της πόλης. Οι κυριότερες βιομηχανίες της χώρας είναι βιομηχανίες ανταλλακτικών αυτοκινήτων, χημικών προϊόντων, ηλεκτρονικών ειδών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών ειδών, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και επίπλων.
Ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα είναι και τα περίφημα σπήλαια της Ποστόινας με εκπληκτικό ντεκόρ από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Από τις επιγραφές στα τοιχώματα των σπηλαίων φαίνεται ότι οι πρώτοι τουρίστες επισκέφθηκαν τα σπήλαια αυτά το 1213.
Η σλοβενική κουζίνα έχει επηρεασθεί σε μεγάλο βαθμό από τη κουζίνα των γειτονικών χωρών. Από την Αυστρία προέρχεται το στρούντελ και το βιενέζικο σνίτσελ. Η Ιταλία έχει συνεισφέρει με το ριζότο και τα ραβιόλια κα η Ουγγαρία με το γκούλας. Ένα από τα παραδοσιακά γλυκά της Σλοβενίας είναι το potica, που είναι ένα είδος τηγανίτας σε ρολό πασπαλισμένης με καρύδια.
Μεταξύ των γνωστότερων Σλοβένων συγκαταλέγονται ο φυσικός Jožef Stefan, ο γλωσσολόγος Franc Miklošič , ο μαθηματικός Jurij Vega και ο αρχιτέκτονας Jože Plečnik.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.