8 Φεβ 2012

Ισπανία-Βασικές Πληροφορίες

Το ηπειρωτικό τμήμα της Ισπανίας καλύπτουν οροπέδια και οροσειρές, όπως τα Πυρηναία και η Σιέρρα Νεβάδα. Από εκεί πηγάζουν οι ποταμοί Έμπρο, Ντούρο, Τάγος και Γκουαδαλκιβίρ. Στα ανοικτά των ανατολικών ακτών προς στη Μεσόγειο Θάλασσα βρίσκονται οι Βαλεαρίδες Νήσοι, ενώ οι Κανάριες Νήσοι βρίσκονται κοντά στις ακτές της Αφρικής. Η Ισπανία είναι συνταγματική μοναρχία, με κληρονομικό μονάρχη και κοινοβούλιο με δύο σώματα, το Cortes (Εθνοσυνέλευση). Tο σύνταγμα του 1978 αποδίδει μεγάλη σημασία στη γλωσσική και πολιτισμική ποικιλομορφία στο πλαίσιο μιας ενωμένης Ισπανίας. Η χώρα χωρίζεται σε 17 αυτόνομες κοινότητες (περιφέρειες) οι οποίες διοικούνται από αρχές που εκλέγονται με άμεση καθολική ψηφοφορία. Στην Καταλονία, στη χώρα των Βάσκων και στη Γαλικία, οι περιφερειακές γλώσσες έχουν το ίδιο επίσημο καθεστώς όπως και η εθνική γλώσσα, τα ισπανικά ή καστιλιάνικα, όπως επίσης ονομάζονται.
Η Ισπανία έχει ανεπτυγμένο τομέα υπηρεσιών και μεταποιητικής βιομηχανίας, αλλά και πολύ αποδοτικό γεωργικό (ιδίως φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο και κρασί) και τουριστικό τομέα.
Η Ισπανία έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, από τον Βελάσκουεθ, τον 17ο αιώνα, τον Γκόγια τον 18ο και 19ο αιώνα, μέχρι τον Πικάσσο, τον Νταλί και τον Μιρό, τον 20 αιώνα. Η ισπανική μουσική και ο χορός φλαμένκο έχουν θαυμαστές σε όλον τον κόσμο, ενώ το μυθιστόρημα του Θερβάντες, Δον Κιχώτης, αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Ισπανοί σκηνοθέτες του κινηματογράφου, όπως ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Αλεχάντρο Αμεναμπάρ και ο Λουίς Μπονουέλ έχουν τιμηθεί με διεθνή βραβεία.
Η ισπανική κουζίνα είναι γνωστή για την παέλια (που φτιάχνεται με ρύζι, κοτόπουλο, θαλασσινά και λαχανικά), την τορτίλια (ομελέτα με πατάτες) και τη σανγκρία (κόκκινο κρασί με φρούτα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.