8 Φεβ 2012

Λεττονία-Βασικές Πληροφορίες

Η Λεττονία επανέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991. Βρίσκεται στις ακτές της Βαλτικής σε χαμηλό υψόμετρο και καλύπτεται από μεγάλα δάση που τροφοδοτούν με ξυλεία τις κατασκευαστικές βιομηχανίες και τη χαρτοποιία. Το περιβάλλον είναι πλούσιο σε άγρια πανίδα και χλωρίδα. Η Λεττονία παράγει επίσης καταναλωτικά αγαθά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και εργαλειομηχανές. Η χώρα προσελκύει τουρίστες από όλη την Ευρώπη.
Όσον αφορά την εθνοτική σύνθεση, το 59% του πληθυσμού αποτελείται από Λεττονούς και το 29% από Ρώσους. Πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει στην πρωτεύουσα, τη Ρίγα. Η Ρίγα, που ιδρύθηκε το 1201, είναι η μεγαλύτερη πόλη των βαλτικών κρατών με πληθυσμό 730.000 κατοίκους. Το Άγαλμα της Ελευθερίας είναι ένα από τα υψηλότερα μνημεία στην Ευρώπη και φτάνει τα 43 μέτρα.
Το λεττονικό Κοινοβούλιο (Saeima), που έχει ένα νομοθετικό σώμα και 100 έδρες, εκλέγεται απευθείας από το λαό κάθε τέσσερα χρόνια. Ο Πρόεδρος εκλέγεται από το Κοινοβούλιο, επίσης κάθε τέσσερα χρόνια.
Ανάμεσα στους επιφανείς Λεττονούς συγκαταλέγονται ο εξπρεσιονιστής ζωγράφος Mark Rothko και ο σύγχρονος συνθέτης Peteris Vasks.
Χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ της λεττονικής κουζίνας είναι τα πιροσκί με μπέικον (speķa pīrādziņi) και μια δροσιστική σούπα με κρέμα γάλακτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.