8 Φεβ 2012

Γαλλία - Βασικές Πληροφορίες

Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης και εκτείνεται από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο. Το τοπίο της παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και είναι ορεινό στα νότια και ανατολικά, όπου βρίσκεται το Λευκό Όρος των Άλπεων (4.810 m), η υψηλότερη κορυφή της δυτικής Ευρώπης. Η πεδινή Γαλλία αποτελείται από τέσσερις κοιλάδες, με τον ποταμό Σηκουάνα στα βόρεια, το Λίγηρα και το Γαρούνα στα δυτικά, και το Ροδανό που πηγάζει από τη λίμνη της Γενεύης και χύνεται στη Μεσόγειο.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαδραματίζει σπουδαίο πολιτικό ρόλο. Προεδρεύει των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου και έχει την απόλυτη ευθύνη για τις εξωτερικές υποθέσεις και την άμυνα. Η καθημερινή διαχείριση του κράτους ασκείται από τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος εκλέγεται με άμεση καθολική ψηφοφορία για μια πενταετία. Το Κοινοβούλιο απαρτίζεται από την Εθνοσυνέλευση, τα μέλη της οποίας εκλέγονται με άμεση ψηφοφορία κάθε πέντε έτη, και τη Γερουσία τα μέλη της οποίας εκλέγονται με έμμεση ψηφοφορία.
Η Γαλλία διαθέτει προηγμένη βιομηχανία και σημαντικό γεωργικό τομέα. Οι κυριότεροι βιομηχανικοί κλάδοι είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροναυπηγική, η τεχνολογία τωv πληρoφoριώv, τα ηλεκτρονικά, η χημική βιομηχανία, η φαρμακοβιομηχανία και ο κλάδος της μόδας.
Η Γαλλία είναι πατρίδα ορισμένων από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους στοχαστές και συγγραφείς, όπως ο Καρτέσιος και ο Πασκάλ τον 17ο αιώνα, ο Ρουσό και ο Βολτέρος τον 18ο αιώνα, οι Μπαλζάκ, Μποντλέρ και Φλομπέρ τον 19 ο , και ο Σαρτρ και ο Καμύ τον 20ό. Τους τελευταίους δύο αιώνες ανέδειξε σημαντικούς ζωγράφους, όπως τον Ρενουάρ, τον Μονέ, τον Σεζάν, τον Γκογκέν, τον Ματίς και τον Μπρακ.
Η γαλλική κουζίνα είναι από τις εκλεκτότερες στην Ευρώπη· η μαγειρική και το φαγητό αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γαλλικής κουλτούρας και του γαλλικού τρόπου ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.