8 Φεβ 2012

Μάλτα, Βασικές Πληροφορίες

Η Μάλτα είναι ένα σύμπλεγμα επτά νησιών στη Μεσόγειο Θάλασσα. Κατοικούνται μόνο τα τρία μεγαλύτερα, η Μάλτα, το Γκότσο και το Κομίνο. Τα νησιά αυτά βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο και το έδαφός τους είναι βραχώδες με απόκρημνες ακτές.
Η Μάλτα, που βρίσκεται στην καρδιά της Μεσογείου, αποτελεί κράμα πολιτισμών με χιλιετή ιστορία. Κατοικήθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 5200 π.Χ., και είχε αναπτυχθεί σημαντικός προϊστορικός πολιτισμός στα νησιά πριν από τον ερχομό των Φοινίκων, οι οποίοι ονόμασαν το κυριότερο από αυτά Malat, που σημαίνει «ασφαλές λιμάνι». Αργότερα, τα νησιά υπήρξαν για αιώνες έδρα του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ (Τάγμα των Ιωαννιτών) και, εν συνεχεία, μέρος της βρετανικής αυτοκρατορίας. Η Μάλτα έγινε ανεξάρτητη το 1964.
Επικεφαλής της κυβέρνησης της Μάλτας είναι ο ηγέτης του κόμματος με την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Kamra tar-Rappreżentanti).
Η εθνική γλώσσα είναι τα μαλτέζικα, που ανήκει στην ίδια οικογένεια σημιτικών γλωσσών με τα αραβικά. Τα αγγλικά έχουν επίσης αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα, ενώ πολλοί Μαλτέζοι μιλούν και ιταλικά.
Ο τουρισμός αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό τομέα στη Μάλτα, αλλά συγχρόνως αναπτύσσεται ταχύτατα και ο τομέας των υπηρεσιών.
Η μαλτέζικη κουζίνα περιλαμβάνει σούπα (μινεστρόνε, ψαρόσουπα), ζυμαρικά και παραδοσιακά γλυκά. Τα γεμιστά αποτελούν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μαλτέζικης κουζίνας. Το εθνικό φαγητό της Μάλτας είναι το κουνέλι στιφάδο (Stuffat Tal-Fenek).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.