8 Φεβ 2012

Βέλγιο - Βασικές Πληροφορίες

Το Βέλγιο είναι ομοσπονδιακό κράτος αποτελούμενο από τρεις περιφέρειες: την ολλανδόφωνη Φλάνδρα στο βορρά, τη γαλλόφωνη Βαλλονία στο νότο και τις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα, όπου και οι δύο γλώσσες είναι επίσημες και ομιλούνται εξίσου. Υπάρχει επίσης μια μικρή γερμανόφωνη μειονότητα 70.000 περίπου ατόμων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Το βελγικό τοπίο παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία: 67 χιλιόμετρα ακτής και παράκτιες πεδιάδες κατά μήκος της Βόρειας Θάλασσας, οροπέδιο στο κέντρο και δασώδεις οροσειρές στην περιοχή των Αρδεννών στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
Στις Βρυξέλλες είναι εγκατεστημένοι πολλοί διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων τα περισσότερα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και η έδρα του ΝΑΤΟ.
Το Βέλγιο, συνταγματική μοναρχία σήμερα, έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1830. Το Κοινοβούλιο αποτελείται από δύο σώματα: τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα μέλη της οποίας εκλέγονται για μέγιστη περίοδο τεσσάρων ετών, και τη Γερουσία ή Άνω Βουλή, τα μέλη της οποίας εκλέγονται με άμεση ψηφοφορία ή διορίζονται από τα τρία περιφερειακά Κοινοβούλια ή τις δύο κοινότητες αναλόγως της δύναμης των κομμάτων. Λόγω της πολιτικής του υπόστασης, το Βέλγιο διοικείται συνήθως από κυβερνήσεις συνασπισμού.
Από τους διασημότερους Βέλγους είναι ο Ζωρζ Ρεμί (Ερζέ), δημιουργός των κόμικς με ήρωα τον Τεντέν, οι συγγραφείς Ζωρζ Σιμενόν και Ούγκο Κλάους, ο συνθέτης και τραγουδιστής Ζακ Μπρελ και ο ποδηλάτης Έντι Μερξ. Οι ζωγράφοι Τζέιμς Ένσορ, Πωλ Ντελβώ και Ρενέ Μαγκρίτ θεωρούνται οι σύγχρονοι διάδοχοι του Ρούμπενς και των άλλων Φλαμανδών καλλιτεχνών του παρελθόντος.
Το Βέλγιο φημίζεται για τις σοκολάτες του, που χαίρουν παγκόσμιας φήμης. Χαρακτηριστικό βελγικό φαγητό είναι τα μύδια με τηγανητές πατάτες, οι οποίες αποτελούν, σύμφωνα με την παράδοση, βελγική ανακάλυψη. Η χώρα παράγει επίσης πάνω από 1.000 είδη μπίρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.