8 Φεβ 2012

Γερμανία - Βασικές πληροφορίες


Η Γερμανία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό από όλες τις χώρες της ΕΕ. Το έδαφος της εκτείνεται από τη Βόρειο θάλασσα και τη Βαλτική θάλασσα, βορείως, μέχρι τις Άλπεις, νοτίως, και τη διασχίζουν μερικοί από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ευρώπης, όπως ο Ρήνος, ο Δούναβης και ο Έλβας.
Η Γερμανία είναι Ομοσπονδιακή Δημοκρατία. Το νομοθετικό σώμα σε εθνικό επίπεδο είναι η Bundestag , της οποίας τα μέλη εκλέγονται ανά τετραετία με καθολική ψηφοφορία και η Bundesrat , η οποία απαρτίζεται από 69 αντιπροσώπους των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων (Bundesländer).
Μετά την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, η πρώην ΛΔΓ (Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας) ενσωματώθηκε στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία και πέντε νέα ομοσπονδιακά κρατίδια προστέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα γερμανικά είναι η ευρύτερα ομιλούμενη μητρική γλώσσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανία είναι η τρίτη κατά σειρά μεγέθους οικονομία παγκοσμίως και παράγει αυτοκίνητα, μηχανές ακριβείας, ηλεκτρονικό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, χημικά και φαρμακευτικά, και άλλα πολλά προϊόντα. Οι εταιρείες της έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης οι οποίες προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004.
Χώρα του Μπαχ, του Μπετόβεν, του Μότσαρτ και του Μπραμς, μεταξύ άλλων, η Γερμανία έχει κληροδοτήσει στην Ευρώπη σημαντικότατο έργο στον τομέα της κλασικής μουσικής. Είναι επίσης πατρίδα μεγάλων ονομάτων της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας, όπως του Λουθήρου, του Γκαίτε, του Σίλερ, του Νίτσε, του Καντ, του Μπρεχτ, του Τόμας Μαν και άλλων πολλών.
Η Γερμανία είναι ο δεύτερος κατά σειρά μεγέθους παραγωγός λυκίσκου παγκοσμίως και είναι γνωστή για την παραγωγή μπίρας εκλεκτής ποιότητας. Στις κοιλάδες του Μοζέλα και του Ρήνου παράγονται επίσης κρασιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.