8 Φεβ 2012

Ρουμανία, Βασικές Πληροφορίες,

Η Ρουμανία βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το βόρειο τμήμα της είναι ορεινό, ενώ στο νότο δεσπόζει η απέραντη κοιλάδα του Δούναβη. Το δέλτα του ποταμού κοντά στις εκβολές του στη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί φυσικό καταφύγιο για αμέτρητα ενδημικά και αποδημητικά πτηνά.
Το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας αποτελείται από δύο νομοθετικά σώματα, τη Γερουσία (Senat) και τη Βουλή των Αντιπροσώπων (Camera Deputaţilor). Tα μέλη των δύο σωμάτων εκλέγονται κατά τις εκλογές που διεξάγονται κάθε τέσσερα έτη.
Όσον αφορά τις εθνότητες, το 90% του πληθυσμού είναι Ρουμάνοι και το 7% Ούγγροι. Η ρουμανική γλώσσα, όπως και πολλές άλλες της Νότιας Ευρώπης, προέρχεται από τα λατινικά, παρόλο που μεταξύ της Ρουμανίας και των άλλων ρομανόφωνων χωρών παρεμβάλλονται σλαβόφωνες χώρες. Η Ρουμανία έχει σημαντικούς φυσικούς πόρους – πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα, σίδηρο, χαλκό και βωξίτη. Οι κυριότερες βιομηχανίες της είναι η μεταλλουργία, τα πετροχημικά και τα προϊόντα μηχανολογικού εξοπλισμού.
Σπεσιαλιτέ της ρουμανικής κουζίνας είναι οι κεφτέδες στη σχάρα, οι λαχανοντολμάδες, το χοιρινό ραγού με σκόρδο και κρεμμύδι και οι τηγανίτες με κρέμα γάλακτος και τυρί.
Ο ανατριχιαστικός θρύλος του Δράκουλα ανάγεται στον Ρουμάνο Κόμη Βλαντ Ντρακούλ που έζησε τον 15ο αιώνα· ο γιος του είχε τη φήμη ότι στον πόλεμο σκότωνε με ανασκολοπισμό τους εχθρούς που αιχμαλώτιζε . Ανάμεσα στους διάσημους Ρουμάνους είναι ο συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο, η αθλήτρια Νάντια Κομανέτσι και ο μουσουργός Ζωρζ Ενέσκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.