8 Φεβ 2012

Ιρλανδία - Βασικές Πληροφορίες

Από την προσχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1973, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας (Eire) έχει μεταμορφωθεί από μία αγροτική κυρίως κοινωνία σε «κέλτικο τίγρη», δηλαδή, σε μία σύγχρονη, τεχνολογικά προηγμένη οικονομία.
Το μεγαλύτερο τμήμα του εσωτερικού της χώρας αποτελείται από γεωργικές εκτάσεις, χαμηλές λοφοσειρές, έλη και λίμνες. Στο δυτικό τμήμα συναντώνται παράκτιες οροσειρές το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 1000 μέτρα σε ορισμένα σημεία. Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας ζει στο Δουβλίνο.
Η Κάτω Βουλή (Dáil) αποτελείται από 166 μέλη, ενώ η Άνω Βουλή (Seanad) από 60 μέλη. Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια. Ο ρόλος του προέδρου, που εκλέγεται για επταετή περίοδο, είναι κυρίως εθιμοτυπικός.
Αν και η ιστορία της χώρας είναι ιδιαίτερα ταραχώδης, ο λαός της έτρεφε ανέκαθεν μεγάλη αγάπη για τη μουσική και τα παραμύθια. Η Ιρλανδία, που συχνά αναφέρεται ως χώρα αγίων και σοφών, είναι πατρίδα πολλών διάσημων συγγραφέων με γλώσσα γραφής την αγγλική, όπως ο Γέιτς, ο Τζόις, ο Μπέκετ, ο Όσκαρ Γουάιλντ και ο Μπέρναρ Σο. Είναι επίσης πατρίδα διεθνώς γνωστών συγκροτημάτων ροκ και τραγουδιστών, όπως οι U2, οι Κορς και η Σίνεντ Ο Κόνορ.
Η παραδοσιακή ιρλανδική κουζίνα βασίζεται σε απλά πιάτα με κρέας και βραστά λαχανικά. Οι πατάτες, τα καρότα, τα γογγύλια και τα χαβούτσια αποτελούν τα βασικά υλικά της ιρλανδικής κουζίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.