8 Φεβ 2012

Τσεχία - Βασικες Πληροφοριες

Η Τσεχική Δημοκρατία έγινε ανεξάρτητο κράτος τον Ιανουάριο 1993 μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας σε δύο κράτη. Πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Τσεχοσλοβακία ήταν ένα από τα 10 πιο ανεπτυγμένα βιομηχανικά κράτη του κόσμου και η μόνη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης με δημοκρατικό πολίτευμα μέχρι το 1938.
Η τσεχική πρωτεύουσα – η Πράγα - έχει ηλικία άνω των 1000 ετών και διαθέτει μεγάλο πλούτο αρχιτεκτονικών μνημείων διαφόρων τεχνοτροπιών. Γι’αυτό ακριβώς και πολλοί δημιουργοί του διεθνούς κινηματογράφου γυρίζουν εκεί τις ταινίες τους.
Η μεταποιητική βιομηχανία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα, ιδίως στον τομέα παραγωγής αυτοκινήτων, εργαλειομηχανών και μηχανολογικού εξοπλισμού. Στη Μοραβία, ανατολικά της χώρας, υπάρχει σημαντική βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα. Τα κυριότερα καλλιεργούμενα προϊόντα είναι ο αραβόσιτος, τα ζαχαρότευτλα, οι πατάτες, το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη.
Λόφοι και βουνά - ιδανικά για σκι, ορεινό ποδήλατο και πεζοπορία - καλύπτουν το 95% περίπου της χώρας. Στα πολυάριθμα δάση της χώρας ζουν αγριογούρουνα και αλεπούδες.
Η Τσεχική Δημοκρατία παράγει μπίρα που είναι παγκοσμίως γνωστή, όπως η Pilsner. Στις νότιες περιοχές της Μοραβίας και σε ένα τμήμα της Βοημίας παράγεται κρασί. Η χώρα παράγει επίσης μεγάλες ποσότητες μεταλλικού νερού από 900 φυσικές πηγές (παγκόσμιο ρεκόρ). Στα παραδοσιακά πιάτα συγκαταλέγονται τα knedlíky, ένα είδος κεφτέδων από πατάτες ή ψωμί.
Διάσημοι Τσέχοι είναι ο ζωγράφος Αλφόνς Μούχα (Αρ Νουβώ), οι συνθέτες Αντονίν Ντβόρζακ και Μπέντριχ Σμέτανα, ο μαραθωνοδρόμος Εμίλ Ζάτοπεκ και οι συγγραφείς Φραντς Κάφκα και Μίλαν Κούντερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.