8 Φεβ 2012

Εσθονία, Βασικές Πληροφορίες,

Η Εσθονία, η βορειότερη από τις χώρες της Βαλτικής, ανέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991. Το έδαφός της είναι κυρίως πεδινό στις ανατολικές ακτές της Βαλτικής και έχει πολλές λίμνες και νησιά. Το μεγαλύτερο τμήμα της είτε καλλιεργείται είτε καλύπτεται από δάση.
Η εσθονική γλώσσα έχει μεγάλη συγγένεια με τη φινλανδική, αλλά δεν μοιάζει καθόλου με τις γλώσσες των υπόλοιπων βαλτικών χωρών, δηλαδή της Λετονίας και της Λιθουανίας, ούτε με τα ρωσικά. Το ένα τέταρτο περίπου του πληθυσμού είναι ρωσικής καταγωγής.
Η πρωτεύουσα, το Τάλιν, είναι μία από τις πλέον καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης και ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 15% του εσθονικού ΑΕΠ. Οι κυριότεροι τομείς της οικονομίας είναι η μηχανουργία, η παραγωγή ειδών διατροφής, η μεταλλουργία, η χημική βιομηχανία και η παραγωγή προϊόντων από ξύλο.
Η εσθονική κουζίνα δέχθηκε πολλές επιρροές από λαούς που κατέκτησαν την περιοχή (Δανούς, Γερμανούς, Σουηδούς, Πολωνούς και Ρώσους) σ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας της χώρας. Μερικά από τα παραδοσιακά πιάτα είναι το μαριναρισμένο χέλι, τα λουκάνικα από αίμα χοίρου και το χοιρινό με ξινολάχανο.
Διάσημοι Εσθονοί είναι ο συγγραφέας Jaan Kross, του οποίου το έργο έχει μεταφραστεί σε 20 τουλάχιστον γλώσσες, ο συγγραφέας του εθνικού έπους Friedrich Reinhold Kreutzwald και ο συγγραφέας, κινηματογραφικός παραγωγός, διπλωμάτης και πολιτικός Lennart Meri.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.