8 Φεβ 2012

Αυστρία - Βασικές Πληροφορίες

Οι Άλπεις δεσπόζουν στο δυτικό και νότιο τμήμα της Αυστρίας, ενώ οι ανατολικές επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Βιέννης, βρίσκονται στη λεκάνη του Δούναβη.
Μέχρι το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Αυστρία ήταν μια τεράστια αυτοκρατορία που είχε υπό τον έλεγχό της για πολλούς αιώνες το μεγαλύτερο τμήμα της Κεντρικής Ευρώπης. Σήμερα, η Αυστρία είναι ομοσπονδιακή δημοκρατία και περιλαμβάνει εννέα κρατίδια.
Η Βιέννη φιλοξενεί αρκετούς διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ άλλων, τη Γραμματεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών.
Το Κοινοβούλιο της Αυστρίας απαρτίζεται από δύο σώματα. Το Εθνικό Συμβούλιο (Nationalrat) έχει 183 μέλη που εκλέγονται με άμεση καθολική ψηφοφορία για πέντε χρόνια. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat) είναι η άνω βουλή και έχει 62 περίπου μέλη τα οποία εκπροσωπούν κάθε επαρχία. Τα μέλη του ασκούν τα καθήκοντά τους για τέσσερα ή έξι χρόνια.
Η Αυστρία έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ κατέχει ξεχωριστή θέση ως μουσουργός, αλλά και ο Φραντς Σούμπερτ είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους φιλόμουσους. Στον κόσμο της φιλοσοφίας και των ιδεών, το έργο του Σίγκμουντ Φρόυντ εξακολουθεί να προκαλεί συζητήσεις, ενώ ο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν ήταν από τους στοχαστές που επηρέασαν περισσότερο τις φιλοσοφικές ιδέες του 20ού αιώνα. Στο χώρο της ζωγραφικής, ξεχωρίζουν οι πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ στα τέλη του 19 ου αιώνα.
Η οικονομία της Αυστρίας στηρίζεται τόσο στη βιομηχανία όσο και στη γεωργία, ενώ ο τουρισμός αποτελεί επίσης σημαντική πηγή εσόδων.
Στον τομέα της γαστρονομίας, οι αυστριακές σπεσιαλιτέ, όπως το βιενέζικο σνίτσελ και τα στρούντελ με μήλα, είναι γνωστές διεθνώς με το αυθεντικό τους όνομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.