8 Φεβ 2012

Ουγγαρία - Βασικές Πληροφορίες

Η Ουγγαρία είναι μια ηπειρωτική χώρα που έχει κοινά σύνορα με πολλά κράτη: τη Σλοβακία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία και την Αυστρία. Είναι ως επί το πλείστον πεδινή με χαμηλά βουνά στο βόρειο τμήμα της. Η λίμνη Μπάλατον, φημισμένο τουριστικό θέρετρο, είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Κεντρικής Ευρώπης.
Πρόγονοι των Ούγγρων ήταν φυλές των Μαγιάρων που μετακινήθηκαν προς την κοιλάδα των Καρπαθίων το 896. Η Ουγγαρία έγινε χριστιανικό βασίλειο το έτος 1000 επί βασιλείας Αγίου Στεφάνου. Η ουγγρική γλώσσα είναι εντελώς διαφορετική από τις γλώσσες των γειτονικών χωρών, αλλά έχει κάποιες μικρές ομοιότητες με τα φινλανδικά και τα εσθονικά.
Η πρωτεύουσα Βουδαπέστη ήταν αρχικά δύο ξεχωριστές πόλεις: η Βούδα και η Πέστη. Είναι κτισμένη κατά μήκος του ποταμού Δούναβη, έχει πλούσια ιστορία και πολιτισμό, ενώ φημίζεται για τις ιαματικές της πηγές. Η Εθνοσυνέλευση της Ουγγαρίας αποτελείται από σώμα 386 μελών τα οποία εκλέγονται από τους ψηφοφόρους ανά τετραετία.
Η Ουγγαρία διαθέτει λίγους φυσικούς πόρους (βωξίτη, άνθρακα και φυσικό αέριο), εύφορα εδάφη και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Τα ουγγρικά κρασιά είναι φημισμένα σε όλη την Ευρώπη. Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγει η χώρα είναι είδη ηλεκτρικού, ηλεκτρονικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, είδη διατροφής και χημικά προϊόντα.
Η Ουγγαρία είναι χώρα με μεγάλη μουσική παράδοση, η δε παραδοσιακή της μουσική ενέπνευσε μεγάλους συνθέτες, όπως τον Λιστ, τον Μπάρτοκ και τον Κόνταλυ. Άλλοι διάσημοι Ούγγροι είναι ο Άλμπερτ Ζεντ Γκιόργκι, που ανακάλυψε την ύπαρξη της βιταμίνης C, ο νομπελίστας συγγραφέας Ίμρε Κερτέζ και ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ίστβαν Σάμπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.