8 Φεβ 2012

Βουλγαρία-Βασικές Πληροφορίες,

Η Βουλγαρία, χώρα που βρίσκεται στην καρδιά των Βαλκανίων, εμφανίζει ποικίλη μορφολογία εδάφους: στο βορρά εκτείνονται οι απέραντες πεδιάδες του Δούναβη, ενώ στο νότο υπάρχουν ορεινές εκτάσεις και οροπέδια. Η Μαύρη Θάλασσα, στα ανατολικά, προσελκύει τουρίστες όλες τις εποχές του χρόνου.
Η Βουλγαρία ιδρύθηκε το 681 και είναι ένα από τα αρχαιότερα κράτη της Ευρώπης. Η θέση της, κοντά στα σύνορα της Ευρώπης με την Ασία, έχει επηρεάσει την ιστορία της. Περίπου 85% του πληθυσμού της είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και 13% μουσουλμάνοι. Επίσης, το 10% περίπου του πληθυσμού είναι τουρκικής καταγωγής και το 3% Τσιγγάνοι (Ρομ). Αλλά και στην παραδοσιακή κουζίνα της Βουλγαρίας συνυπάρχουν οι ανατολικές και οι δυτικές γεύσεις. Το πιο γνωστό προϊόν της βουλγαρικής διατροφής είναι το γιαούρτι, που φημίζεται για τη μακροζωία που προσφέρει σε όσους το καταναλώνουν συχνά.
Η βουλγαρική Εθνοσυνέλευση (με ένα μόνο σώμα) έχει 240 μέλη που εκλέγονται για τετραετή θητεία.
H Boυλγαρία εξάγει κυρίως προϊόντα ελαφράς βιομηχανίας, τρόφιμα και κρασιά που ανταγωνίζονται επιτυχώς τα προϊόντα άλλων ευρωπαϊκών αγορών.
Οι λάτρεις της παραδοσιακής μουσικής σίγουρα γνωρίζουν αρκετούς Βούλγαρους μουσικούς. Στο χρυσό δίσκο που έστειλε στο διάστημα η NASA με το διαστημόπλοιο Voyager υπάρχει ένα παραδοσιακό τραγούδι της Βουλγαρίας. Διάσημοι Βούλγαροι είναι η φιλόσοφος Τζούλια Κρίστεβα, ο Ελίας Κανέτι, που έλαβε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1981, και ο Κρίστο Γιαβάτσεφ (γνωστός ως «Κρίστο»), δημιουργός πολλών ανορθόδοξων υπαίθριων καλλιτεχνικών έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.