8 Φεβ 2012

Ολλανδία - Βασικές Πληροφορίες

Η Ολλανδία, όπως δείχνει και το όνομά τους (αγγλ. NetherLands=Κάτω Χώρες), βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο με το ένα τέταρτο του εδάφους τους στο επίπεδο της θάλασσας ή κάτω από αυτό. Πολλές περιοχές προστατεύονται από τις πλημμύρες με αντιπλημμυρικούς τοίχους και αναχώματα. Ένα μεγάλο τμήμα του εδάφους προέρχεται από τη θάλασσα, με πρόσφατο παράδειγμα το «πόλντερ» της επαρχίας Φλέβολαντ.
Το ολλανδικό Κοινοβούλιο (Staten Generaal) αποτελείται από δύο νομοθετικά σώματα. Το ένα, με 75 μέλη, εκλέγεται έμμεσα και έχει περιορισμένες εξουσίες. Το άλλο, η Κάτω Βουλή, εκλέγεται απευθείας από το εκλογικό σώμα. Τα μέλη και των δύο βουλών εκλέγονται για τέσσερα χρόνια. Λόγω του πολυκομματικού συστήματος της χώρας, όλες οι κυβερνήσεις είναι κυβερνήσεις συνασπισμού.
Όσον αφορά τις βιομηχανικές δραστηριότητες, η Ολλανδία ειδικεύεται στην επεξεργασία τροφίμων, την παραγωγή χημικών προϊόντων, τη διύλιση πετρελαίου, τον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Η χώρα έχει δυναμικό γεωργικό τομέα και φημίζεται για το εμπόριο φυτών και λουλουδιών. Το λιμάνι του Ρόττερνταμ είναι το πιο πολυσύχναστο της Ευρώπης και εξυπηρετεί πολλές περιοχές, ακόμη και της Γερμανίας και της Κεντρικής Ευρώπης.
Η ιστορία της Ολλανδίας έχει να επιδείξει μεγάλους ζωγράφους. Ο 17ος αιώνας υπήρξε ο αιώνας των μεγάλων Ολλανδών ζωγράφων, όπως ο Ρέμπραντ, ο Βερμέερ και ο Στέεν. Αλλά και ο 19ος και ο 20ός αιώνας δεν υπολείπονται σε μεγάλες μορφές καλλιτεχνών, όπως ο Βαν Γκογκ και ο Μοντριάν.
Ανάμεσα στις γνωστότερες ολλανδικές σπεσιαλιτέ είναι η ωμή ρέγγα, το καπνιστό χέλι και η μπιζελόσουπα, καθώς και μεγάλη ποικιλία τυριών, όπως το ένταμ και το γκούντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.